stockholms län

Håbo utreder länsbyte till Stockholm

Närmare 20 000 invånare i Håbo kan bli Stockholmare. Kommunen har börjat arbeta för ett länsbyte från Uppsala till Stockholm – ett byte som kan bli verklighet tidigast om två år.

Då Radio Stockholm besökte köpcentret i Bålsta centrum såg de allra flesta i huvudsak ljust på möjligheten att höra till Stockholms län.

Thomas Pernling och Jannie Enhorn, som båda bor i Håbo, säger att billigare kollektivtrafik lockar och för dem är det ett viktigt motiv för kommunen att byta till Stockholms län.

Pendeltåget går redan till Håbo och genom ett länsbyte skulle Håbopendlarna kunna spararna 300 kronor i månaden.

Däremot är landstingsskatten i Stockholms län för närvarande högre än i Uppsala. För en medelinkomsttagare i Håbo handlar det om en utgift på ungefär 160 kronor extra i månaden.

En utredning som Håby kommun har gjort visar också att det finns såväl fördelar som nackdelar med ett länsbyte. Under våren ska politikerna i Håbo fundera på om de vill att kommunen ska tillhöra Stockholm.

Första steget är isåfall en folkomröstning, sen ska kammarkollegiet utreda frågan och tillstyrka ett länsbyte och till sist ska regeringen ge klartecken.

Det är många steg och även om allt går fort och smidigt kan ett länsbyte bli verklighet tidigast i januari 2011. Det framgår av kommunens utredning.

Vad säger då Stockholms län och framförallt landsting om att på ett bräde få ansvar för tiotusentals nya innevånare.

Biträdande finanslandstingsrådet i Stockholm Maria Wallhager (FP) ser inga problem alls utan välkomnar Håboborna till Stockholms län – om de skulle vilja byta.

Om fler kommuner skulle göra samma sak, som ett resultat av allt grus som gått i frågan om regionalisering, kommer landstinget troligen att beöva organiseras om, säger Maria Wallhager.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".