STOCKHOLM

Oenighet om hyreshöjningar

Trots att hyresavtalen för de kommande åren är klara har en konflikt blossat upp mellan Hyresgästföreningen och Svenska Bostäder. Konflikten rör hur hyreshöjningen ska fördelas.

Svenska bostäder vill höja hyran något mer i centrala Stockholm, något som inte accepteras av Hyresgästföreningen.

- Det finns en önskan från bolaget, som vi förstås har respekt för, att höja hyrorna lite mer i Stockholms innerstad. Om jag minns rätt så handlar det om 30 kronor i månaden, säger Terje Gunnarsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.

Ni har ju nyligen förhandlat hyrorna, varför är det här oklart?

- Vi kom raskt överens om det generella hyresuttaget och sen har det snubblat litegrann utifrån att det från början inte fanns ett entydligt förslag till hur det skulle differentieras.

Svenska Bostäder vill ge högre hyreshöjningar för ett antal centralt belägna fastigheter än de i förorten, något som Hyresgästföreningen motsätter sig.

Frågan om hur hyreshöjningarna ska fördelas hamnar därför i Hyresmarknadskommittén, ett medlingsinstitut som går in när parterna inte kommer överens.

Även om det inte handlar om några stora summor så är fördelningen principiellt viktig för det allmännyttiga Svenska Bostäder, enligt vd Pelle Björklund.

- För oss är det ju en principiell fråga. Om nu alla parter i princip är överens om att hyresfördelningen i Stockholm är felaktig och vi har också talat om i vilken riktning vi ska gå, så känns det väldigt så konstigt att helt plötsligt är det inte möjligt i Svenska bostäders bestånd just i år, säger Pelle Björklund.

- Vi har gjort höjningar på det här viset ett antal år bakåt i tiden, och alla våra kollegor, alltså Stockholmshem och Familjebostäder, har överenskommelser på det här sättet och då tycker vi det är lite märkligt att man blockerar det just för oss och just nu.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".