STOCKHOLM

Orättvis biståndsbedömning ska åtgärdas

Gamla och sjuka i Stockholm får olika mycket hemtjänst beroende på i vilken stadsdel de bor. Dessutom är det stora skillnader i hur generösa stadsdelarna är med att erbjuda sina gamla platser på serviceboende. Det visar en ny kartläggning av Stockholm stad. Därför ska nu en ny, enhetlig, bedömningsmall för bedömning av vårdbehoven börja användas.

– Vi ville göra den här totalundersökningen för att få svart på vitt, det som vi hörde då och då, att människor sa att det inte var likvärdiga bedömningar, säger äldreborgarrådet, kristdemokraten Ewa Samuelsson.

Under 2008 inrättades ett biståndsbedömningskansli i Stockholms stad. Kansliet har gått igenom över 20 000 biståndsbedömningar och det man alltså nu kan slå fast är att biståndsbedömningen i Stockholm är långt i från rättvis.

En behövande person i Älvsjö i södra Stockholm fick bara 7 timmars hemtjänst beviljad, medan en person med samma behov i Spånga-Tensta i nordvästra Stockholm fick hela 16 timmar.

När det gäller bedömningen av rätten till plats på serviceboende, upplever äldreborgarrådet Ewa Samuelsson att stadens rekommendationer inte anammats av alla stadsdelarna.

– När det gäller servicehus ska man också beakta oro, otrygghet och ålder. Ändå är det äldre som är 90 år fyllda som hör av sig och säger att de inte har fått servicehusboende, säger äldreborgarrådet Ewa Samuelsson.

Men äldreborgarrådet, kristdemokraten Ewa Samuelsson menar att det handlar mer om olika synsätt i stadsdelarna, än bristande ekonomiska resurser. Därför ska nu en ny, enhetlig, bedömningsmall för bedömning av vårdbehoven börja användas.

– De är redan i startgroparna på äldreförvaltningen att ta fram det här, säger Ewa Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".