Slut på återskickade remisser

Sjukhusen får inte längre skicka tillbaka remisser som de inte hinner ta hand om utan måste hjälpa patienten vidare för att korta kötiderna på sjukhusen. Det bestämdes på ett möte på måndagskvällen mellan ledningarna för de stora sjukhusen i länet och Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

Eftersom remissförfarandet inte alltid fungerat har patienter blivit lidande, enligt Leif Karnström, avdelningschef för Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

Långa väntetider på sjukhusen för vissa typer av vård har gjort att läkare inte hunnit med remisser och skickat tillbaka dem till husläkaren som remissen kom ifrån. För patienten har det här betytt ännu längre kötid när remissen varit och vänt för att komma tillbaka till ruta ett.

Men om en läkare nu inte hinner med så är det ändå läkarens ansvar att kolla upp vart patienten kan få komma inom vårdgarantins 30 dagar och skicka vidare remissen dit.

Att det här inte alltid fungerat beror enligt Leif Karnström på bristande information. Dels från sjukhusen till sina husläkare och dels från Landstinget till sjukhusen. Husläkare ska nu också informeras om väntetiderna på olika vårdställen så att de skickar remissen till rätt ställe från början.

Förra veckan kunde Stockholmsnytt berätta att Karolinska sjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har infört stopp för remisser till ortopeden. Sådana remisser ska nu inte alls behöva hamna där - utan från början komma till ett vårdställe som hinner med patienten.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".