Södertälje

Sopnedkast stängs för att stoppa bränder

För att minska problemen med bränder i Fornhöjden i Södertälje, tänker bostadsbolaget Telge Bostäder stänga sopnedkast och låta väktare patrullera mer i området.

För att minska problemen med bränder i Fornhöjden i Södertälje, tänker bostadsbolaget Telge Bostäder stänga sopnedkast och låta väktare patrullera mer i området:

Sedan i december har det brunnit ett dussintal gånger i sopnedkasten i Fornhöjden. Ingen person uppges ha blivit skadad i samband med någon brand, men det skulle mycket väl ha kunnat bli annorlunda – och nu gör alltså Telge Bostäder vad man kan för att inga nya soprumsbränder ska uppstå.

Alla sopnedkastluckor utom de som finns på första våningen stängs. För att öppna dem kommer hyresgästerna att få elektroniska nycklar.

Om det skulle börja brinna igen, ser hyresvärden vem som senast använt sopnedkastet.

Carina Berglund Andersson, områdeschef för Telge Bostäder, säger att det i och för sig inte är några farliga bränder, eftersom det är ett slutet system med sopsug, men röken sprids i trappuppgångarna, och det skapar otrygghet.

Även de så kallade barnkoderna till portarna tas bort. Det är enkla portkoder som barn har kunnat använda när de kommer hem från skolan. I stället får hyresgästerna även här kvittera ut elektroniska portbrickor.

Väktare ska också finnas i området på kvällar och nätter för att öka tryggheten.

Om inte det här räcker för att minska antalet bränder i Fornhöjden i Södertälje, överväger bolaget andra åtgärder, som exempelvis övervakningskameror.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".