stockholms län

Finanskrisen inte lika djup som tidigare

Över 17 000 personer varslades i Stockholms län förra året och Arbetarförmedlingen räknar med att en stor del av uppsägningarna kommer att verkställas i år. Men den ekonomiska krisen i Stockholms län är ändå inte lika djup som sist det begav sig när IT-bubblan sprack i slutet av 90-talet.

– En stor skillnad tycker jag är att den förra lågkonjunkturen slog ju väldigt hårt mot den så kallade it-sektorn. Den här gången står den mycket stabilare, så att det tror jag är en orsak till att det är lite stabilare och bättre för Stockholm den här gången.

Så riktigt så illa som sist ska det förhoppningsvis inte bli?

– Nej, det hoppas jag. Jag försöker ju vara optimistisk, men det som är oroande är de här stora varseltalen som är, så jag hoppas verkligen att det lugnar ner sig där.

När Arbetsförmedlingen på tisdagen publicerade en sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2008 var det lätt att bli lurad av siffrorna. På många sätt ser det ut att ha varit ett bra år. Den totala arbetslösheten sjönk – här i länet med 12,5 procent.

I maj var arbetslösheten lägre än på flera år i landet, men i september kom vändningen. Under 2008 varslades 96 000 personer i landet, av dem finns 17 100 i länet.

– Det är en väldigt hög siffra. Och också det att varslen kom så snabbt, det var en väldigt brant uppgång, annars brukar det vara mer att de kommer i uppgångar.

Att arbetslösheten kommer att fortsätta öka under 2009 tycks inte råda något tvivel om och framför allt brukar då korttidsanställningar minska, vilket drabbar ungdomar och utrikesfödda som försöker ta sig in på arbetsmarknaden, säger Helene Dahlström. Men Stockholm har ändå fördelar i krisen, säger hon.

– Vi har ju en fördel av att vi är en huvudstadsregion med en mångfald av branscher. Nästan alla branscher finns här och nästan alla jobb finns att söka här - inte renskötare, men det mesta andra. Bland annat så finns en tredjedel av alla lediga jobb finns här i Stockholm. Det visar ju ändå hur stor vår arbetsmarknad är.

Maria Blomqvist
maria.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".