Södertälje

Scanias personal utbildas för EU-pengar

Med hjälp av EU-pengar ska Scania i Södertälje utbilda personal istället för att varsla, nu när efterfrågan på lastbilar i finanskrisens spår har sjunkit. Länsstyrelsen i Stockholms län får sammanlagt 70 miljoner för att 3 500 arbetare på Scania – och även underleverantörer ska kunna utbildas.

Att utbilda personal inom lastbilsindustrin är ett sätt att slippa varsla på grund av arbetsbrist. Det är Länsstyrelsen som sökt pengarna.

På ett möte på tisdagen fick de sin ansökan beviljad här i Sverige. Nu gäller det bara att EU-kommissionen också säger ja. Men flera som var på mötet igår som Radio Stockholm har pratat med tror inte att det blir några problem.

Än är det inte riktigt klart hur utbildningarna ska utformas, eller hur länge de ska hålla på. Men det brinner i knutarna, för redan i början av februari planerar Scania själva att börja utbilda sin personal som får varva mellan att plugga och att jobba, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

De arbetare på Scania i Södertälje som Radio Stockholm pratat med tycker att utbildningssatsningen är en strålande idé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".