Stockholm

Kvinna på äldreboende avled efter fall

En kvinna på Kampementets äldreboende i Stockholm tappades i golvet och avled senare. Nu anmäler Attendo Care, som driver äldreboendet, fallet till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Kvinnan som hon gled ur lyftselen - föll i golvet och slog huvudet i väggen och golvet. De hade använt en sele som inte var ordinerad för just den här patienten. En sjuksköterska kallades omedelbart dit för att kontrollera kvinnan och tvätta rent det centimeterstora jack som  slagits upp i hennes bakhuvudet.

Enligt sjuksköterskan var kontrollerna utan anmärkning. Kvinnan hölls under uppsikt resten av dagen och kontrollerades senareen gång till. Men läkare kontaktades inte eftersom sjuksköterskan inte tyckte att skadan var allvarlig. Nattsjuksköterskan fick information om vad som hänt och tittade till patienten men gjorde inga fler kontroller under natten. Nästa morgon anddes kvinnan tungt.  Jourläkaren kom och kontrollerade henne men innan de hann göra fler kontroller och ge henne medicin avled kvinnan.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".