ROSLAGEN

Många av dödsolyckorna sker i Roslagen

Uppdaterad 16:10
Nästan hälften av alla dödsolyckor i trafiken i Stockholms län förra året, eller 19 av totalt 45 inträffade i Roslagen. Det framgår av nya siffror från trafiksäkerhetsföreningen NTF i Stockholms län.

Varför så många dödsolyckor inträffat i Roslagen är inte klarlagt, men enligt NTF handlar det ofta om singelolyckor där alltför hög fart varit en utlösande faktor.

Singelolyckor med bil är den enda olyckstypen i NTF:s statistik som ökade i Stockholms län under 2008 jämför med året innan. Visserligen dog över  400 människor i den svenska trafiken förra året, men det är ändå den lägsta siffran på över tio år.

I Stockholm började första halvåret i fjol med en ökning av antalet trafikdöda, för att sedan sjunka och till slut hamna på en glädjade minskning för hela året, jämfört med året innan. 45 dödsoffer 2008 jämfört med 53 dödsoffer 2007.

Nästan hälften eller 19 av de 45 dödsolyckorna inträffade i någon av de sex kommunerna i Roslagen, enligt en närmare analys av siffrorna som NTF Stockholm har gjort.

Orsaken är vare sig NTF eller polisen klar över än - mer än att det påfallande ofta handlat om singelolyckor där hög fart varit en bidragande, för att inte säga avgörande faktor.

Lotta Frejd Malmqvist på NTF säger till Radio Stockholm att singelolyckorna ökat kraftigt i hela Stockholms län under förra året, från 14 stycken år 2007 till 21 år 2008. Vad som har framkommit hittills är att många av dessa skett i mycket hög hastighet, då en ensam förare kört av vägen och in i någon form av fast hinder, t.ex. ett träd.

Men i övrigt går utvecklingen åt rätt håll. Till den typ av olyckor som minskat mest hör påkörda fotgängare, där antalet personer som dött minskat från 15 2007 till bara 3 förra året.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".