Stockholm

Konststudents psykbluff utreds

Konst- och designhögskolan Konstfack har nu tillsatt en utredning för att se om det har begåtts något fel när en student spelade psykiskt sjuk och blev intagen på psykakuten på St: Görans sjukhus som en del av ett ännu okänt konstverk. Ivar Björkman är rektor på Konstfack.

– Det  är på institutionen för konst som det här projektet är gjort, och de har etiska regler för grundutbildningen, som de följer. Nu har vi tillsatt en intern utredning på skolan, där vi tillsammans med vår jurist ska titta på om det är något fel som har begåtts från högskolan och hur man har följt de här etiska reglerna på institutionen, säger Ivar Björkman, rektor på Konstfack.

Har det funnits någon tanke på att det kanske har funnits en person som hade behövt den här vårdplatsen, som kanske var i verkligt behov av att bli intagen, som inte ville leva längre, den platsen som hon alltså tog genom att utöva det hon kallar för konst?

– Den diskussionen har förts på institutionen med berörd student, och jag kan inte gå in i detalj i det här läget utan det får utredningen utvisa.

Landstingsrådet kräver en ursäkt och att ni betalar för vårdplatsen. Kommer ni att göra det?

– Jag har full förståelse för de som anser att Konstfack inte har värnat utsatta grupper och utnyttjat samhällets resurser. Vi kommer att be en av våra jurister att titta igenom den begäran som har kommit från landstinget.

Och en ursäkt?

– Det jag kan säga är att jag har full förståelse för de som anser att Konstfack inte har värnat om utsatta grupper, och där vi har utnyttjat samhällets resurser.

Lotta Bromé
lotta.brome@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".