Byggs mest i Stockholms ytterområden. Foto: Scanpix.
STOCKHOLM

Bra fart på byggandet trots finanskrisen

Trots den ekonomiska nedgången är det är fortfarande stort intresse för att bygga bostäder i Stockholm. Under sista kvartalet i fjol fördelades markanvisningar för drygt tusen lägenheter.

– Ja, egentligen är det alla byggföretag som vill fortsätta. Just nu har det ju varit en viss tveksamhet när det gäller bostadsrätter, men flera av de byggföretagen signalerar att de under en övergångsperiod kan tänka sig att bygga hyresrätter, säger Sten Nordin, moderat finansborgarråd.

Finns pengarna, under hösten verkar det som att det var ett antal projekt som kom i svajning?

– Så är det, och det är klart, det byggföretagen säger till mig är att fortfarande är inte finanskrisen löst. Deras stora problem handlar fortfarande om finansieringen, de frågorna är inte slutgiltigt lösta än.

Under hela 2008 fördelade staden markanvisningar för
3 000 lägenheter till olika byggbolag, en tredjedel av de var under sista kvartalet. 60 procent var bostadsrätter och 40 procent hyreslägenheter. Markanvisningen är för fastighetsbolagen ett första steg, där staden anvisar ett område där det går att bygga.

Mest byggs det i ytterområdena där tillgången på mark är bättre, men det finns också en ambition att fortsätta att bygga tätare i innerstaden säger det moderata finansborgarrådet Sten Nordin.

– Vi är ju angelägna om att fortsätta byggandet också i innerstaden, därför att vi har fortfarande områden som vinner på att vi förtätar med nya hus och ger fler människor möjlighet att välja boende mellan innerstad och ytterstad, säger Sten Nordin.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".