HBT-personer får missbruksmottagning

Homo-, bisexuella och transpersoner kan från och med idag onsdag vända sig direkt till en egen mottagning för att få hjälp med alkohol- och drogproblem. Många HBT-personer säger att stöter på problem när de söker vård för sitt missbruk, att de känner sig kränkta.

– Jag tror att det finns ett visst motstånd mot att vara öppen med sin sexualitet när man söker för någonting som redan i sig är besvärligt att prata om, alltså att man är en alkis eller en knarkare, säger Tomas Björk, som är homosexuell före detta missbrukare.

– Om jag söker hjälp på en mottagning så måste fokus liga på behandlingen av mitt problem, inte hanteringen av min sexualitet.

Beroendemottagningen HBT ligger på Kungsholmen i centrala Stockholm och öppnade i augusti 2008 som ett ställe homo- bisexuella och transpersoner kunde bli remitterade till. Ett tjugotal personer, främst homosexuella män har varit där sedan dess.

Men från och med nu blir HBT-mottagningen en öppen mottagning som man kan vända sig till själv om man har missbruksproblem.

Mottagningen är en del landstingets beroendecentrum Stockholm. Åsa Magnusson som är sektionschef menar att det finns goda skäl till att göra mottagningen mer tillgänglig.

– De uppgifter vi har fått handlar väldigt mycket om att man känner sig kränkt i vården.

Vilken typ av hjälp kan missbrukare som kommer till er få?

– Det är samma vård som alla personer med missbruk och beroende får. Den enda skillnaden är att det är i form av en HBT-mottagning och ett annat bemötande kring dem.

Finns det inte en risk att det här blir som en gräddfil till bra vård för bara dem?

– Nej, vi tycker att HBT-personer nu får sin del av beroende vård som de har rätt till, säger Åsa Magnusson, verksamhetschef på beroendemottagningen HBT på Kungsholmen.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".