Svårt få hivtest anonymt på vårdcentral

Uppdaterad 17:30
Trots att alla som vill, enligt Socialstyrelsen, ska kunna göra ett anonymt och gratis hiv-test på en vårdcentral så är det sällan det fungerar i praktiken. Det visar en rundringning som Stockholmsnytt har gjort tillsammans med P1-programmet Generation Z och andra lokala SR-stationer.

Radio Stockholms reporter som har ringt runt till flera vårdcentraler och uppgett att hon vill hiv-testa sig anonymt - fick det här svaret på en vårdcentral i länet:

– Nej, det kan man inte göra på vårdcentralen anonymt. Då tror jag att det enda stället är på Sesam-mottagningen på Huddinge sjukhus.

Så man får inte göra hiv-test anonymt på vårdcentralen? 

– Nej, det är legitimation med och man har blodprov på laboratoriet, och läkaren, så det är inte anonymt.

Ja, så kan det låta när man ringer och ber att få hivtesta sig.

På de flesta vårdcentraler som Radio Stockholm har ringt till i länet säger den som svarar i telefon att man måste ta prover på den vårdcentral där man har en husläkare - och för att få en husläkare måste man lista sig och ange personnummer.

Men enligt Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen, ska en patient kunna hivtesta sig på vilken vårdcentral som helst utan kostnad – och med rätten att vara anonym. Vårdcentralen ska ha rutiner för hur det här sköts.

Men på de flesta vårdcentraler som Radio Stockholm talat med, med kostar provtagningen som ett läkarbesök. Och  förutom att det är snudd på omöjligt att få vara anonym så hänvisar de flesta vidare till speciella provtagningskliniker. Det är inte heller okej. Patienten måste mottas och ska inte hänvisas vidare, säger Anders Alexandersson.

Så här lät det på en av flera av vårdcentraler:

– Det finns ju på Danderyds sjukhus man kan ringa till, Sesam heter det. De är bra på sådant där. Om du ska komma hit måste du skriva på papper och uppge personnummer och så.

Nej, särskilda rutiner för hur man bemöter personer som vill hiv-testa sig verkar inte finnas:

– Ditt personnummer?

Jag skulle gärna vilja vara anonym.

– Det kan inte jag boka.

Får man inte vara anonym?

– Nej, det går ju inte att boka då. Vi bokar bara på personnummer. Jag vet inte att det finns någon rutin på att man bokar in anonymt.

Men även på de vårdcentraler som säger att de gör anonyma tester får personen visa legitimation. På telefon kunde vår reporter boka ett anonymt besök på Gamla stans vårdcentral, men när hon var där och träffade Pia Jansson von Vulté, föreståndaren för vårdcentralen lät det annorlunda.

– Då får du legitimera dig hos oss så att vi vet vem du är.

Men jag måste alltså visa legitimation här hos er?

– Ja, det behöver du göra för att vi ska vara säkra på att du är du. Det har ju förekommit att den annan person har lämnat prov i en persons namn. Då kan den få ett läkarintyg på att den frisk till exempel fast den är sjuk.

Enligt Pia Jansson von Vulté skulle ett sådant intyg kunna användas för försäkringsbedrägerier om en person behöver visa upp att den är frisk trots att den inte är det.

På provet skrivs födelseuppgifterna, men inte de fyra sista siffror utan i stället fyra påhittade siffror. Även personens initialer skrivs på provet.

Pia Jansson von Vulté lovar att läkaren inte antecknar något i någon journal. Men Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen tycker ändå inte att de gör tillräckligt för att uppfylla lagen om anonymitet.

– Jag anser att man överhuvudtaget inte ska begära legitimation för att kunna garantera anonymiteten. När det gäller delen om försäkringsbedrägeri så har jag väldigt svårt att förstå det argumentet eftersom ett anonymt intyg inte har något som helst bevisvärde, säger Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen.

När det gäller provet så tycker Anders Alexandersson att inte någon siffra på det ska kunna kopplas till personen som testet gäller.

– Finns det någon uppgift, födelseuppgift till exempel i kombination med initialer så finns det ju trots allt en viss sannolikhet att man kan gissa med ganska stor sannolikhet vem det är, och då är man ju inte anonym.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".