stockholm

Stadsmissionsgården utan nya lokaler

Stadsmissionens dagverksamhet för hemlösa vid Mariatorget på Södermalm har sedan i somras letat nya lokaler i Stockholm, men fortfarande vill ingen ta emot dem.

Anna Johansson, som är enhetschef på Stadsmissionsgården, tror att det är uppmärksamheten kring grannarnas missnöje som gör att ingen vill erbjuda dem nya lokaler. 

Narkotika- och mindre våldsbrott har ökat i området sedan verksamheten startade i februari förra året, men Peter Olsson som är före detta missbrukare, tror att klagomålen mest handlar om fördomar och överdriven oro. 

– De vet inte vem vi är, de ser bara ett hot. ”Alkoholister, narkomaner, alla med sociala problem är rånare, mördare och allting”. Det är fel, säger Peter Olsson.

Men det har ju varit en del langning och sånt där här?

– Men låt dem langa då, de gör ingen annan ill, säger han.

Enhetschef Anna Johansson bekräftar att många hemlösa känner sig orättvist utpekade. I kvarteret kring Mariatorget finns i dag dagverksamhet, natthärbärge, vårdcentral och missbruksvård, vilket lockar många människor till samma plats.

Enligt Stockholms stad söker man med ljus och lykta efter en ny lokal åt Stadsmissionsgården, men tillsvidare fortsätter man betala för de säkerhetsvakter som dygnet runt – inomhus och utomhus – bevakar verksamheten.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se