Stockholm

Fyra dömda efter tvångstiggeri

Fyra personer som tvingat en armlös man från Ukraina att tigga i Stockholms tunnelbana dömdes på fredagen till fängelse av Stockholms tingsrätt. Den 24-årige huvudmannen dömdes till fem års fängelse för människorov.

Mannen som kommer från Ukraina hölls fången i två år, men lyckades i somras ta sig till Norrmalms polisstation i centrala Stockholm där han berättade den ovanliga historien.

Han berättade att han kom från Ukraina där han levde ett fattigt liv efter att ha förlorat båda sina armar i en olycka. Hösten 2006 hamnade han i människohandlarnas klor efter att han erbjudits ett arbete på ett kontor i Moskva i Ryssland, rapporterar TT.

Ligan tog ifrån honom hans pass och armproteserna så att han varken kunde äta eller dricka utan hjälp. När han protesterade blev han misshandlad. Ligan reste runt med mannen i Europa och tvingade honom att tigga.

I Stockholms tunnelbana fick mannen sitta med en skylt där det stod ”Snälla hjälp mig att kunna få en operation”. Polisen tror att mannen kan ha tiggt ihop belopp på upp mot en miljon kronor åt ligan.

Fyra personer ur ligan döms nu alltså till fängelsestraff på mellan sex månader och fem år. De inblandade dömdes för människorov, människohandel och olaga hot och ett par av dem dömdes för medhjälp till brotten.

Dessutom tilldöms mannen ett skadestånd på 155 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista