BOTKYRKA

Kostsamt datorhaveri i Botkyrka

Ett datorhaveri på Botkyrka kommuns intranät kan ha kostat kommunen upp mot en halv miljon kronor. Dessutom är Botkyrkas webbplats en av de kommunala webbplatser som ligger mest nere i hela landet. Nu kräver oppositionen i kommunen att kommunledning tar tag i datorproblemen.

– Det är ett gigantiskt slöseri med skattepengar, en halv miljon kan man få mycket annat för. Den andra delen är att medborgarna inte får sina tjänster utförda hos kommunen och de anställda kan inte jobba med det de ska göra, säger folkpartisten Lars Johansson.

Det var måndagen den 12 januari i år som Botkyrka kommuns intranät gick ner. Många medarbetare i kommunen kunde inte jobba på hela förmiddagen när systemet låg nere.

Enligt kommunens egen uppskattning kostar ett sådant här stopp mellan 55 000 och 110 000 kronor per timme beroende på vilken tid på dygnet som avbrottet uppstår. Och det här är inte första gången datasystemet ställer till problem, enligt folkpartisten Lars Johansson.

– Det har varit problem i flera och år och vi har påpekat det, men man får bara till svar att man jobbar fram något nytt och att man ska titta på det.

Men det är inte bara intranätet som ställer till problem i Botkyrka. Även kommunens webbplats ligger nere mer än andra kommuners.

En undersökning som gjordes i höstas av företaget Sitescanner visar att Botkyrkas kommunsida på webben låg nere 160 timmar under en fyramånadersperiod. Med det är Botkyrka näst sämst i hela landet.

– Det är alltid allvarligt när datorsystem ligger ner, så det är oförsvarbart. Nu försöker vi gör allt vi kan för att det här inte ska inträffa igen, säger kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Katarina Berggren.


– Vi kommer också att byta ut vår plattform under året, för vi vet att vi har en föråldrad plattform. Då är det mer sårbart att råka ut för den här sortens problem, fortsätter hon.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista