Stockholm

Vårdavtal bör granskas

Socialdemokraterna vill nu att Stockholms stad snabbt ska gå igenom alla gamla avtal med privata vårdföretag inom äldreomsorgen. Detta bland annat efter ett uppmärksammat dödsfall vid ett äldreboende, kritik från Socialstyrelsen och att kommunen sagt upp avtalet vid Serafens äldreboende.

- De håller inte riktigt kvalitén, det kommer fram olika saker som gör att man får bryta avtalen, och innan det händer fler otrevliga hemska saker så bör man kolla om det går att förbättra avtalen, och det är för oss en själklarhet att så måste man göra,  säger socialdemokraten Berit Kruse från Vällingby- Hässelby stadsdelsnämnd.
De gamla avtalen i äldreomsorgen gjordes efter principen att det var priset i anbudet som avgjorde - alltså lägst pris vann upphandlingen. Men att göra fler kontroller än vad som redan görs idag är onödigt anser äldreborgarrådet Ewa Samuelsson.
- 2005 så tog man i fullmäktige hur kontrollen skulle ske av våra verksamheter, både privata och våra egna, sedan har vi sagt upp det och lagt på ytterligare kontroller, och vi gör kontroller varje år, därutöver kontrollerar Länsstyrelsen och Socialstyrelsen så det är väldigt mycket människor ute i verksamheten och kontrollerar, säger äldreborgarrådet kristdemokraten Ewa Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista