Stockholm

Nya vårdavtal har brister

Även de nya vårdavtalen inom äldreomsorgen i Stockholm som utgörs av fasta priser har brister, det tycker Socialdemokraterna. Tidigare har vi kunnat berätta att partiet kritiserade de gamla avtalen som skrevs efter principen att det var priset i anbudet som avgjorde, alltså lägst pris vann upphandlingen.

– Det låter sympatiskt och det är naturligtvis bra att det inte är pengarna som avgör men det är ganska yviga och ganska generella och trevliga meningar som står i avtalen men om man ser på avtalen är det svårt att mäta hur det blir, säger socialdemokraten Berit Kruse är  från Vällingby- Hässelby stadsdelsnämnd.
På dagverksamheten vid Råcksta sjukhem i västerort håller damerna att ta på sig sina ytterkläder för att åka hem. Här är det ett privat vårdföretag som driver vården efter de nya upphandlingsprinciper - till ett fast pris och där vårdföretagen konkurrerar med kvalité.
En del klagomål på vården har kommit in till politikerna som nu försöker läsa och förstå avtalet - men de nya avtalen är inte så lätta att följa upp enligt Berit Kruse. eftersom de lokala politikerna och tjänstemännen som ska se till att avtalen följs inte var med när de skrevs.
Upphandlingen av äldreomsorgen sker centralt av Stadshusets tjänstemän och det är de högsta politikerna som beslutar men äldreborgarrådet Ewa Samuelsson anser att det är upp till partierna att informera internt.
– Upphandlingsärendet är ju förankrat i partierna och nästan alla partier har ju representanter ute i stadsdelsnämnderna och på det sättet måste man internt i partierna ha den  arbetsgången att man kan framföra synpunkter till beslut som ska tas i kommunstyrelsen, säger äldreborgarrådet kristdemokraten Ewa Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista