stockholm

Hovrätten prövar friande våldtäktsdom

En vårdare på en psykklinik i Stockholm åtalades men friades för våldtäkt av en psykiskt störd patient som stod under tvångsvård. Nu tas fallet upp på nytt.

Solna tingsrätt, som friade vårdaren, ansåg inte att den drygt 20-åriga kvinnan var i ett ”hjälplöst tillstånd”. Men kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson är av en annan mening och har överklagat till Svea hovrätt, där målet tas upp på måndagen. Hon anser att det behövs rättslig vägledning när det gäller psykiskt störda offer.

Kvinnan var omhändertagen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) och blev flera gånger fastspänd i sin säng genom så kallad bältesläggning då hon kunde vara farlig för sig själv och andra. Hon hade en lång och svår sjukdomshistoria med upprepat självskadebeteende och flera självmordsförsök. Kvinnan klassades som allvarligt psykiskt störd.

Den åtalade 28-årige mannen var kvinnans vårdare och kontaktperson på kliniken. Han har hävdat att de var attraherade av varandra och att kvinnan tagit initiativ till deras två sexuella möten genom att dels beställa ett hotellrum där de träffades, dels bjuda hem honom till sin lägenhet. Han insåg att det inte var rätt att ha sex med en patient, men eftersom han ändå snart skulle sluta sin anställning tyckte han att det var okej att inleda en relation.

Åklagaren har yrkat att om mannen inte kan fällas för våldtäkt bör han dömas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista