Vägbuller kan öka risk för hjärtinfarkt

Människor som bor i miljöer där det är mycket buller från vägtrafiken kan ha ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med personer som bor där det inte är bullrigt. Det visar en studie från Karolinska institutet som gjorts i Stockholmsområdet.

Totalt jämfördes drygt 1 500 personer i länet som drabbats av hjärtinfarkt mellan 1992 och 1994 med drygt 2 000 kontrollpersoner från samma område.

Deras bostadsadresser från 20 år tillbaka och en bullernivå från vägtrafiken beräknades, liksom exponeringen för luftföroreningar.

När personer med hörselskador och de som var utsatta för annat buller hade uteslutits, visade det sig att det var cirka 40 procents högre risk att drabbas av hjärtinfarkt om man varit utsatt för bullernivåer på 50 decibel eller mer från vägtrafiken.

Enligt professor Göran Pershagen, som lett studien vid Karolinska institutet, bör man redan nu ta hänsyn till resultaten när man planerar nya vägar och bostadsområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista