Stockholm

Tre åtalas efter knivmord i Kista

Uppdaterad 16:35
Tre personer åtalas för knivmordet på en 23-årig man i Kista i nordvästra Stockholm förra året, och för mordförsök på ytterligare två personer.

Det var den 18 oktober som den 23-årige mannen lämnades död vid Karolinska universitetssjukhuset. Samtidigt hittades två andra män svårt knivskurna i närheten av E4:an i Kista.

Männen fick livshotande skador men klarade sig medan 23-åringen förblödde eftersom han fått en kniv i ryggen som träffat bland annat bröstkorgen och lungpulsådern.

Männen ska ha stämt träff vid avfarten mot Kista och den huvudmisstänkte 18-åringen erkänner att han knivhuggit de tre offren, men menar att det var i självförsvar eftersom han blivit misshandlad tidigare under kvällen.

– Han medger att han har huggit tre personer men att han inte haft uppsåt att döda någon utan bara att skada personerna ,säger Johan Åkermark 18-åringens advokat:

– Det är väldigt oklart hur det hela gått till och det ser man också på åtalet, där åklagaren gjort en helgardering i sista stycket, för även hon är osäker på om det verkligen är min klient som har huggit ner de här personerna.

Men den häktade 18-åringen står nu åtalad både för mord, och mordförsök, medan hans två vänner, 16 och 20 år gamla, står åtalade för medhjälp till mord samt mordförsök. De två andra männen säger att de har varit på platsen men förnekar att de är skyldiga.

Utredningen har varit något rörig och dragit ut på tiden, och Norrortspolisens Tomas Tronning, som har utrett fallet, medger att det varit svårt att få klarhet i vad som hänt.

– Det har varit svårt att få alla inblandade att prata, både målsäganden, vittnen och misstänkta. Det har gjort att det varit svårt att få en bra bild av det här och det har gjort att det här har tagit tid.

Åklagaren hävdar att de här tre personerna har ”berövat 23-åringen livet med uppsåt”. Hur pass klart är det vad som egentligen hände?

– Vi har ganska klart för oss vad som hänt även om vi inte fått det så tydligt berättat för oss. Vi vill nog hävda att det är med uppsåt.

Den mördade mannen ska ha varit mycket omtyckt i Husby där han bodde, och hans död väckte starka känslor bland ungdomarna i området. I november samlades ungdomar från områdena runt Järvafältet på Sergels torg för att hedra den mördade 23-åringen.

Rättegången mot de tre åtalade inleds på måndag i nästa vecka.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista