Stockholm

Rättegång efter rekord i bluffakturor

En 38-årig man från Stockholm misstänks ha lurat företag över hela landet på över 100 miljoner kronor med bluffakturor på annonser. Idag, tisdag, börjar rättegången mot mannen.

– Det är helt sjukt att han har kunnat hålla på så länge. Att han kunnat starta företag, lägga ner och starta på nytt. Att de inte har bättre koll på när man registrerar ett företag, säger Carina Bolldén som arbetar på en trafikskola i Stockholm.

Den 38-årige stockholmaren är åtalad för att ha lurat till sig över 100 miljoner kronor genom 10 olika bolag, från maj 1999 till februari 2006 . Enligt åklagaren ska han ha anlitat vänner och bekanta som formella företrädare för bolagen men varit den som skött verksamheten med administration och försäljare.

Affärsidén är enkel:att sälja falska annonser i icke existerande kataloger.

Trafikskolan som Carina Bolldén jobbar på betalade aldrig fakturan utan polisanmälde honom. Och i åtalet finns över 500 polisanmälningar från såväl små som stora företag, kommuner, sjukhus, universitet och ideella organisationer och föreningar. Men med tanke på hur mycket bolagen tjänat – 100 miljoner – så har många ändå betalat.

– Många betalar väl för att slippa hålla på att tjafsa för de har inte tid. Småföretag har ju fullt upp med sin verksamhet. Sedan är de kanske rädda att inte betala och hamna i inkassoregister, säger Carina Bolldén.

38-åringen säger själv att han är oskyldig, men för trafikskolan har detta inneburit att de är extra vaksamma.

– Vi har verkligen kollat upp när vi fått sådana här. Då har vi har gått in på Svensk handels varningslista och tittat och ofta så finns företagen registrerade där.

– Vi hoppas ju verkligen att han inte kan starta några nya företag och lura, säger Carina Bolldén.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se