stockholm

Förslag om passerkort för att lämna avfall

Politikerna i Stockholms stadshus gillar inte förslaget med ett lokalt passerkort till återvinningscentralerna i staden. Miljöborgarrådet Ulla Hamilton (M) menar att det ska vara enkelt att slänga skräp och tycker att om det ska införas ett kort så ska det gälla i hela länet.

– Jag skulle hellre vilja att man börjar i andra ändan, att man kommer överens kommunerna emellan. Att det finns ett kort som man kan använda i kommunerna i länet och sen kan invånarna åka till närmaste återvinningscentral och lämna sina prylar där. Sedan får man helt enkelt cleara kostnaderna mellan kommunerna, säger det moderata miljöborgarrådet Ulla Hamilton.

Problemet för närvarande är att helt öppna återvinningscentraler ger högre kostnader, eftersom det kommer skräp från andra kommuner.

För att komma åt det här finns ett förslag om ett lokalt passerkort till återvinningscentralerna i Stockholm. Men det uppskattas inte av stadens styrande.

Huddinge har redan infört ett passerkort och det har minskat kommunens kostnader. Men man ser ett samarbete som en möjlig lösning säger kristdemokraten Tomas Hansson, kommunalråd i Huddinge.

– Som systemet har varit tidigare upplever vi att Huddingeborna har fått betala avgifter som man egentligen inte ska belastas för, utan som egentligen Stockholm skulle stå för.

– Med ett clearingsystem där man då har kontroll på var man lämnar sitt avfall, då reglerar man det med fakturor mellan kommunerna, och då blir det ju rätt avgift på rätt ställe, säger Tomas Hansson, kristdemokratisk kommunalråd i Huddinge.

Vid återvinningsanläggningen i Flemingsberg har Bosse Eriksson inget att invända mot systemet med passerkort.

– Ja, det funkar bra åtminstone för mig.

Men är det inte besvärligt med vägbom eller om du vill slänga något men glömt passerkortet?

– Ja, då kan det ju bli problem, men jag tänker mig för innan jag åker så att jag har det med mig, säger Bosse Eriksson som slänger skräp i Flemingsberg.

Politikerna ska ta ställning till förslaget i nästa vecka.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista