Finanskrisen har nått Stockholm

Stockholm som hittills har klarat sig jämförelsevis bra från finanskrisen, drabbas nu av den ekonomiska nedgången och det är ett mörkt år vi går till mötes. Det framgick när Stockholms handelskammare på tisdagen presenterade med en lägesrapport för den privata sektorn över det sista kvartalet förra året.

– Det var egentligen investmentbanken Lehman Brothers fall den 15 september som blev startskottet och skapade ringar på vattnet och kalabalik över hela världen. Det har nu övergått i en traditionell lågkonjunktur och vi kommer att få se sämre tider än så här, säger Johan Treschow, ansvarig för ekonomisk analys på Stockholms handelskammare.

Enligt Johan Treschow har finanskrisen just övergått i lågkonjunktur, men trots det är den redan nu lika låg som då den var som lägst då IT-bubblan sprack i början av decenniet.

Stockholm har länge klarat sig bra eftersom vi har många tjänsteföretag och inte är beroende av några få storindustrier i samma utsträckning som andra orter i Sverige.

Den bransch som till slut fick Stockholms ekonomi på fall sent i höstas var den så kallade uppdragsverksamheten med allt från konsulter och advokater till arkitekter och reklamföretag. Andra branscher som visat på kurvor rakt ner är handeln, bil- och byggindustri.

De enda branscher som förvisso pekar nedåt men ändå inte lika kraftigt är dagligvaruhandeln, IT och viss byggindustri med offentligt finansierade infrastrukturprojekt.

Peter Egardt, VD på Stockholms Handelskammare, vill se konkreta åtgärder för att få Stockholms ekonomi på fötter igen:

– Jag tycker man ska dammsuga varenda garderob efter infrastrukturprojekt och försöka tidigarelägga dom investeringarna för att få upp sysselsättningen och skapa ett bättre utgångsläge när konjunkturen vänder.

– Det andra är att förenkla regler för de företag som vill satsa så att det går snabbare att förändra plan och byggprocessen. Sen ser jag gärna att man inför en generell bankgaranti så att vi får ett större förtroende för hela den finansiella sektorn, säger Peter Egardt, VD på Stockholms Handelskammare.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista