Nacka/Värmdö

Oenighet kring vägavgift för ny bro

En ny bro planeras över Skurusundet i Nacka och kommunen föreslår att bygget ska finansieras med en vägavgift på fem kronor för de som passerar. Den gamla bron kommer att vara kvar och därför ser Erik Langby (M) inget problem med avgiften. Det gör däremot oppositionsrådet Lars Brynteson (S) i Värmdö.

– Det är ju så här att bron över Skurusundet liksom hela Värmdöleden är statlig väg, och självklart ska staten både det ekonomiska och underhållsmässiga ansvaret för förbindelserna, säger Lars Bryntesson.

– Det är 65 000 medborgare som bor på andra sidan Skurusundet, vi är beroende av Skuruöverfarten, det är den enda tillfartsvägen till Stockholmsregionen.

Är det så farligt att betala en femma om man prompt vill använda den nya bron, för den gamla kommer ju fortfarande vara avgiftsfri?

– Den gamla bron för Värmdöbor innebär att man tvingas andra lokalgator till förfång både för Nackabor och för Värmdöbornas framkomlighet, det är dåligt för miljön och säkerheten utanför skolor och annat, säger Värmdös socialdemokratiska oppositionsrådet Lars Brynteson.

Men Erik Langby, moderat kommunstyrelseordförande i Nacka säger att om inte de som använder bron är med och betalar - så är det stor risk att den inte kommer byggas.

– Samtidigt vet vi att pengarna ska räcka till mycket, vi vill bygga ut kollektivtrafiken här i regionen också, och det är i slutändan samma pengar som man kämpar om.

– Vi måste vara beredda och se, kan det vara så att vissa extra vägar, där det finns alternativ kan betalas av dem som ska nyttja dem via avgifter. Alternativet är ju att man i verkligheten ska ha en avgiftsfri bro, men den kommer aldrig, utan åren går, säger Erik Langby, moderat kommunstyrelseordförande i Nacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista