Skärpta straff för tavelkupp

Svea Hovrätt skärpte idag domarna mot flera av dom som varit inblandade i tavelkuppen mot nationalmuseum för snart ett år sen.
Kuppen mot Nationalmuseum är kanske en av de mer spektakulär i Sverige - då tre beväpnade rånare trängde sig in på Nationalmuseum strax före stängning den 22 december i fjol. De tog med sig tre mycket värdefulla målningar - två Renoir och en Rembrandt - och flydde efteråt i en väntande båt. De ena av huvudmännen - en 43 årig man - fick sitt straff förlängt från sex och ett halvt år till åtta års fängelse av Svea Hovrätt Den andra huvudmannen en 32 årig man har tidigare dragit tillbaka sin överklagan och därmed accepterat tingsrättens dom på sex års fängelse. Även hovrätten friar den stockholmsadvokat som enligt åklagaren gjort sig skyldig till utpressning - mannen blev även friad från misstanken om utpressning i tingsrätten Hovrätten dömer däremot två personer - som friades i tingsrätten - för försök till grov utpressning och grovt häleri - till tre års fängelse vardera. Männen döms för att ha försökt sålt tillbak de stulna konstverken. Totalt dömer hovrätten nio personer till fängelse för inblandning i konstkuppen. Två tavlor är fortfarande försvunna en Renoir och en Rambrandt - Rembrandttavlan värdras till 290 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista