sigtuna

Kommunen hårt drabbad av SAS sparplan

Sigtuna kommun rustar sig nu inför att den största arbetsgivaren i kommunen, SAS, tänker minska antalet anställda med nästan 9 000 personer. SAS sparplan slår hårt mot Sigtuna kommun, säger kommunalråd Anders Johansson (S).

– SAS är ju den dominerande kunden på Arlanda flygplats, därför får den här neddragningen stora effekter också på annan verksamhet på Arlanda flygplats, såsom service i form av bagagehantering, cateringleveranser, restauranghantering, städning, väktartjänster och så vidare, säger Anders Johansson, kommunalråd i Sigtuna (S).

– Det här kan vara början på en ännu allvarligare situation.

SAS är den största arbetsgivaren i Sigtuna med över 4 000 anställda. Av de omkring 16 000 personer som jobbar varje dag i Arlandaområdet bor omkring 5 000 i Sigtuna. När SAS meddelar stora förändringar blir det därför kännbart för kommunen.

På Arlanda var det ingen SAS-anställd som på tisdagskvällen ville, eller vågade, säga något om beskedet förutom Anders Öst.

– Jag tycker att det är bra att det händer någonting, att man tar tag i det, jag tycker att de visar lite handlingskraft. Det är naturligtvis bra att det blir en nyemission och att vi finns kvar fortfarande, jag ser positivt på framtiden.

Är du orolig för ditt jobb?

– Det är vi väl allihop här, säger Anders Öst, anställd på SAS.

SAS besked kom inte oväntat efter att koncernen har gått med miljardförluster. För att komma på rätt köl tänker koncernen förutom att säga upp personal, få in pengar via en så kallade nyemission av aktier.

Totalt ska 9 000 anställda bort, omkring 5 600 anställda försvinner när SAS säljer verksamheter, t ex Spanair. Men omkring 3 000 kommer att sägas upp eller gå i pension. Exakt hur många som sägs upp i Sigtuna är ännu oklart men kommunen förbereder sig.

– Det vi redan gör nu ifrån kommunens sida är att vi ser över våra arbetsmarknadsutbildningar, våra utbildningsinsatser i vuxenutbildning, våra kvalificerade yrkesutbildningar och annat, så att vi har en beredskap, om och när de här varslen löses ut och folk blir arbetslösa, säger Anders Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se