stockholms län

Polis dömd för olagliga datasökningar

En polisman i Stockholm har dömts till villkorlig dom för flera olagliga sökningar i polisens dataregister. Mannen arbetade under flera år på Länskriminalens under-rättelserotel i Stockholm.

Mannen misstänktes ha hämtat information på begäran av kriminella och sedan fått betalt för det, men nekar bestämt till anklagelserna.

Under 2004-2006 gjorde kriminalinspektören i tjänsten tusentals så kallade slagningar i polisens dataregister. Han sökte också uppgifter, som han inte hade rätt till, om misstänkta personer.

Mannen har erkänt att han sökt uppgifter om åtta brottsmisstänkta, däribland en man som satt häktad på Kronobergshäktet och som han hjälpt ut ur häktet. Han säger dock att det var av ren nyfikenhet.

Mannen dömdes 2003 för tjänstefel sedan han hämtat ut en misstänkt man från Kronobergshäktet trots att han inte arbetade med utredningen mot honom.

Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd tar inom kort ställning till om kriminalinspektören ska avskedas – mycket talar för att han kommer att få sparken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista