Lidingö

Lidingöhems VD gick före i bostadskön

Efter att ha gått före i bostadskön och skaffat sig en lägenhet för egen räkning tvingas det kommunala bostadsbolaget Lidingöhems VD Leif Stegenius lämna sin post. Moderaten Björn Samuelson som är ordförande för Lidingöhem AB:s styrelse säger att lägenhetsaffären inte är brottslig men att den strider mot god företagssed.

– Styrelsen blev bestört när det här uppdagades, det är ledsamt och tragiskt tycker jag, och helt onödigt, personen i fråga hade ju gått i pension i alla fal inom kort, säger Björn Samuelson (M), ordförande för Lidingöhem AB.

Lidingöhems VD Leif Stegenius fick lämna sin post i samband med att det uppdagades att han gått förbi bostadskön och flyttat in i en av bostadsbolagets lägenheter i Lidingö centrum. Något som styrelsen inte blev informerad om.

Dessutom ska han genom sitt eget företag låtit sin fru jobba i bolaget som sekreterare. Enligt Björn Samuelson har Stegenius bolag fakturerat Lidingöhem cirka 180 000 kronor för hennes arbete. Björn Samuelson säger att det inte är brottsligt det Stegenius gjort, men att det däremot strider det mot god företagssed.

– Vi kommer att göra en fördjupad revision nu genom våra ordinarie revisorer.

När ni går igenom, kan det bli aktuellt med polisanmälan?

– Det beror alldeles på vad vi hittar, det kommer visa sig efter revisionen.

Om det nu inte är brottsligt, det han har gjort, hur kan ni då säga upp honom?

– Vi har inte sagt upp honom, vi kom överens om att han skulle sluta sin tjänst, så han gick i omedelbar pension, säger Björn Samuelson (M), ordförande för Lidingöhem AB.

Leif Stegenius säger till Radio Stockholm att han vill inte kommentera det styrelsen säger.

Ny VD för Lidingöhem blir nu Sven Riddarström fastighetschef i kommunen.

– Vi anser att det har samordningsvinster, det är en stor fördel att ha en VD som är anställd i staden, säger Björn Samuelson (M), ordförande för Lidingöhem AB.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista