I april 2008 gick Vårdförbundet ut i strejk för förbättrade löner. Arkivbild: Scanpix.
stockholms län

Vårdfack hävdar att strejkande straffats

De biomedicinska analytiker på Karolinska Universitets-sjukhuset som strejkade förra våren förlorar flera tusen kronor jämfört med de kollegor som är med i ett annat fackförbund och därför inte strejkade. Nu har Vårdförbundet ilsknat till och menar att deras medlemmar straffas för de deltog i strejken, skriver Dagens Medicin.

Biomedicinska analytiker, alltså de som svarar för till exempel att prover från sjukvården tas om hand och analyseras, kan vara fackligt anslutna till antingen Vårdförbundet eller Naturvetarna. Vid vårdkonflikten i dförra våren var det bara Vårdförbundets medlemmar som strejkade, medan Naturvetarnas medlemmar redan hade ett gällande avtal. De strejkade alltså inte, utan jobbade vidare.

Det nya avtalet för Vårdförbundet innehöll ett retroaktivt lönepåslag på knappt 5 procent från den 1 juni.

De Naturvetaranslutna, däremot, som inte var avtalslösa, fick ut samma påslag redan från 1 april, alltså betydligt tidigare än sina kollegor.

I reda pengar betyder det runt 2 400 kronor per person, hävdar Vårdförbundet, som anser att deras medlemmar faktiskt straffas ekonomiskt för att de deltog i strejken. Det skriver tidningen Dagens Medicin.

Vårdförbundet har nu ilsknat till över att Karolinskas ledning, som man beskriver det, gynnar en facklig part på ett utmanande sätt, medan de som strejkade har missgynnats.

Enligt tidningen har Vårdförbundets chefsförhandlare nu kontaktat Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att få organisationen att agera mot Karolinska.

Sjukhusets personaldirektör Lena Freijd tillbakavisar kritiken, och säger att det är svårt att kompensera de biomedicinska analytiker som strejkade för att deras avtal börjar senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista