Fler ska kunna kolla patienters läkemedel

Regeringen vill minska risken för felmedicinering genom att ge sjuksköterskor rätt kolla upp vilka läkemedel en patient tar. I dag är det bara läkare som har rätt att gå in och titta i patienters läkemedelsförteckning när så krävs.

Men sjukvården har i tre av fyra fall felaktiga uppgifter om patientens läkemedel, enligt en studie från akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

En pilotstudie på akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge bland 300 patienter över 65 år visar att sjukvården i tre av fyra fall hade felaktiga uppgifter om patientens läkemedel.

Felaktig läkemedelsanvändning beräknas varje år kosta tio miljarder kronor och leda till onödiga inläggningar på sjukhus.

Regeringen föreslår att även sjuksköterskor på akutmottagningar ska få rätt att kolla upp vilka läkemedel en patient tar. Förslaget ska nu granskas av Lagrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista