Centerns svängning väcker känslor

Centerpartiet överger sitt krav om att avveckla kärnkraften. På torsdagen enades regeringen om att slopa förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk, samtidigt som förnybara energislag – som vindkraft – ska byggas ut.

Centerpartiets ledare Maud Olofsson är nöjd, men bland centerns företrädare i länet är reaktionerna blandade.

Hans Lindqvist, som är gruppledare för centern i Värmdö kommun, har drivit en kamp mot kärnkraft i 35 års tid.

– En ren härdsmälta. Det är en otrolig besvikelse att Centerpartiet nu byter fot och satsar på kärnkraft.

– Jag uppfattar det som att den här härdsmältan kapslas in i vackra ord om vindkraft och förnybar energi, men verkligheten kommer att visa att får man öppna nya kärnkraftverk, så kommer alternativen att tappa intresse.

Hans Lindqvist, gruppledare för centern i Värmdö, och tidigare vice ordförande i folkkampanjen mot kärnkraft, tror att Centern kommer att tappa många medlemmar till följd av torsdagens uppgörelse.

Det håller inte Per Ankersjö, distriktsordförande för centerpartiet i Stockholm, med om.

– Snarare tvärtom. Det är väldigt många som har sagt att de skulle rösta på Centerpartiet, om det inte vore för det här med kärnkraften.

– Det viktigaste är att nu kommer man inte att ställa kärnkraft och förnybar energi mot varandra, utan nu har man slagit fast att båda två behövs.

Men Centerpartiet har ändå varit känt som motståndspartiet mot kärnkraft. Tror du inte att det finns en risk att väljarna inte känner igen sig när de hör dig säga det här?

– Vi har haft en diskussion i partiet också de senaste åren. Jag tillhör de som tagit till mig väldigt mycket om larmen om klimathoten, och då tror jag man får skifta fokus lite.

– Just nu handlar det om, och det viktigaste för framtiden är, att få bort beroendet av kol och olja, säger Per Ankersjö.

På fredagen inleds Centerpartiets kommundagar på Gotland och där kommer kritiska centerpartister att ställa frågor om uppgörelsen till Maud Olofsson,

Ett par av dem kommer från Berit Jansson, gruppledare för Centerpartiet i Norrtälje kommunfullmäktige:

– Jag vill fråga henne varför det blev så här i kärnkraftsdelen, och varför hon inte kom fram med partiets linje bättre. Det vill jag ha svar på.

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se