Götblad ska utreda kriminella grupper

Stockholms länspolismästare Carin Götblad fick på torsdagen i uppdrag av regeringen att föreslå nya åtgärder för att förhindra att den organiserade brottsligheten fortsätter att öka i samhället.

Enligt Götblad är det stor skillnad på hur utbredd den är i Stockholm i dag jämfört med för tio år sen.

-Vi har fler grovt kriminella. Vi har också många fler i fängelse men det är ingen tröst eftersom vi har ännu fler utanför fängelset. Vi har också mycket större ungdomskullar i dag och många unga killar som lever i ett slags utanförskap utan varken jobb eller utbildning. Dom är i riskzonen och rekryteras till det här livet.

Ungefär 25% av sin arbetstid - fram till den sista november - ska Carin Götblad ägna åt att kläcka nya idéer på hur samhället bättre ska kunna stävja den allt mer växande grova brottsligheten.

En viktig del av jobbet är att försöka förhindra att unga personer rekryteras till dom kriminella gängen.

-I Stockholm har vi jobbat väldigt progressivt med det här i flera år. Och vi ska nu titta på hur man gör i andra länder för här handlar det framför allt om ungdomar som är nära grovt kriminella personer.

Hur ska ni jobba vidare på att hjälpa dom som vill lämna den organiserade brottsligheten bakom sig?

-Jag kommer framför allt börja med att lyssna på dom som har gjort det, höra vad som var viktigt för dom. Och det tror jag är väldigt viktigt när man utreder, att lyssna på dom som frågan berör.

-Jag tycker det är viktigt att samhället försöker hitta en ordning så att man kan hjälpa människor att kliva av för vi har ju att vinna på det allihopa.

Hur ska du kombinera det här uppdraget med ditt jobb som länspolismästare i Stockholm?

-Jag är en van chef och en van utredare och jag har väldigt många duktiga människor omkring mig. Så det ska säkert gå.