Stockholm

RFSL:s ungdomsverksamhet hotad

RFSL Stockholms särskilda verksamhet för homo-, bi- och trans-ungdomar, Egalia, kan tvingas lägga ner senare i år. Egalia har hittills drivits med hjälp av stöd från Allmänna arvsfonden, men i september tar de pengarna slut och hittills har de ansvariga för Egalia inte kunnat få några positiva besked om nya bidrag.

Angelica Sjögren och Klara Lorentzon är några av de ungdomar som brukar besöka Egalia.

– När man kommer hit så kan man väl mycket vara sig själv, på något sätt som man inte kan vara utanför de här väggarna. Så det är väl en trygghet i sig, det är väl vår frizon, säger Angelica Sjögren

– Jag tror att när man är ungdom och kanske inte har kommit ut helt, så kan man känna sig ganska ensam, så här ”det är bara jag som är gay i hela världen”, men går man hit så ser man att det är verkligen fler än man tror. Så jag tror framför allt att när man in så skulle man känna sig otroligt ensam, fyller Klara Lorentzon i, när Radio Stockholm pratar med dem om Egalias betydelse.

Två gånger i veckan ordnar RFSL Stockholm Egalia-kvällar, de riktar sig till homo-, bi- och transungdomar mellan 13 och 20 år. Just den här kvällen har ett 20-tal dykt upp, de sitter spridda i lokalen, fikar, pratar, spelar pingis. Några är nya och välkomnas med applåder under presentationsrundan. Marie Carlsson är verksamhetsansvarig för Egalia.

– Vi har räknat ut att vi har haft sen vi startade för två år sen ungefär 6 000 besök av ungefär 900 individer.

Men Egalia behöver ungefär 1, 2 miljoner kronor för att gå runt och RFSL Stockholm har svårt att hitta nya pengar. Socialtjänstförvaltningen i Stockholm beviljade inga medel för verksamheten, och det är tveksamt om någon enskild stadsdel skulle kunna ta på sig ansvaret. Och eftersom Egalia inte heller är en ungdomsorganisation med medlemmar, utan ligger under RFSL Stockholm, betyder det att vissa andra bidrag inte går att söka. Men en ny ansökan skickas i dagarna till Stockholms stad - den här gången direkt till kommunstyrelsen.

För många HBT-ungdomar kan det till en början vara svårt att leva öppet, vilket får dem att må dåligt, säger Marie Carlsson. Hon tycker att kostnaden för Egalia är liten jämfört med vad den kan bli om de i stället måste slussas in i vården.

– Egalia kostar en miljon kronor om året. Om vi då är 400 individer som kommer hit, det kostar alltså 2500 kronor för en ungdom att gå på Egalia ett helt år. Jag tror att det är en ganska liten peng om man jämför med vad det kostar att kanske gå på BUP två gånger eller vad det nu kan vara.

– Vi märker att de som kommer hit mår mycket bättre. Det går ganska fort för de här ungdomarna att från att känna sig som den ensammaste människan i världen till att känna sig starkare. Det är en väldigt enkel metod att få de här ungdomarna att känna sig inkluderade i samhället.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista