Stockholm

Antalet socialbidragstagare ökar

Allt fler stockholmare får försörjningsstöd - eller socialbidrag som det också kallas. För första gången på många år ökar antalet hushåll som behöver kommunens hjälp för att få ekonomin att gå ihop

Anledningen är lågkonjukturen och en hårdare försäkringskassa, enligt Katja Nykänen - chef för försörjningsstödsenheten i Enskede-Årsta-Vantör - den stadsdel där ökningen är som störst.

Ökningen beskrivs som ett trendbrott. Efter några år då antalet socialbidragstagare minskat till rekordlåga nivåer har det nu svängt.

I spåren av lågkonjukturen visar statistiken för december månad på en tydlig ökning. Antalet socialbidragstagare ökade med två procent jämfört med i november och den totala kostnaden för kommunen ökade med nästan 4 procent.

Sammanlagt fick drygt 10.000 hushåll socialbidrag i december till en kostnad av nästan 75 miljoner kronor. Preliminära siffror för januari visar på en fortsatt ökning...

Och ökningen består till största delen av arbetslösa som står utan a-kassa eller annan ersättning men också av dom som inte längre får ersättning av försäkringskassan på grund av nya regler.

Oavsett orsak så är vältras nu kostnaden över på kommunen och stadsdelarna menar Katja Nykänen.

– Det är vi som får gå in och betala, speciellt när det gäller de som väntar på pengar från Försäkringskassan, säger Katja Nykänen, chef för försörjningsstödsenheten i Enskede-Årsta-Vantör.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista