Samiska skelett snart historia på museum

Historiska museet i Stockholm kan snart komma att lämna tillbaka de samiska kvarlevor som finns på museet. På fredagen firar samerna nationaldag och i Jokkmokk hölls en manifestation just för att de samiska kvarlevor som finns på museer runt om Sverige ska återlämnas för att kunna begravas igen.

Lars Amréus, chef på Historiska museet säger att det svåra är att avgöra vad man ska lämna tillbaka.

– Det är inte helt lätt att avgöra om det är samiska kvarlevor eller om det rör sig om kvarlevor med en annan etnicitet.

På svenska museer och universitet finns ett stort antal mänskliga kvarlevor, bland annat skelettdelar från samer. Under 1800- och 1900-talen plundrades många samiska gravar i Sverige och mätning av kranier från samer utfördes av rasbiologiska institutet i Uppsala.

2002 lämnade Historiska museet tillbaka kvarlevorna efter en same som tagits från en grav i Västerbotten. Graven plundrades så sent som 1954.

Diskussionen om att lämna tillbaka museiföremål har tagit fart de senaste åren. Etnografiska museet i Stockholm har t ex lämnat tillbaka en indiansk totempåle till den kanadensiska ursprungsbefolkningen och också kvarlevor av australiska urinvånare.

2007 krävde sametinget att alla samiska kvarlevor i Sverige skulle lämnas tillbaka och nu kan ett återlämnande från Historiska museet i Stockholm vara på gång säger Lars Amréus som inte utesluter att kvarlevor kommer att lämnas tillbaka.

– Vi ska nu ta kontakt med Sametinget och jag hoppas att vi kan komma överens.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista