Morddom stulen från tingsrättens arkiv

Domen och förundersökningen för mordet på syndikalisten Björn Söderberg 1999 har stulits från arkivet i Stockholms tingsrätt. Domen, som var i original, ska ha skurits ut ur domboken med kniv.

– Här är det utskuret ett stort antal sidor och det är alltså här domen har suttit, berättar Lena Berke som är lagman vid Stockholms tingsrätt, när hon visar runt i arkivet.

– Även akten har som vi förvarade i kartonger har försvunnit. Där har man tagit bort det som fanns i kartongerna och lagt tillbaka tomma sidor så att kartongerna vägt lika mycket, och så har man lämnat tillbaka dem.

Hur är det möjligt att sådana här dokument kan försvinna?

– Alla har rätt att se offentliga handlingar. Vi har ingen vakt som sitter och bevakar folk och dessutom har man rätt att vara anonym. Så visst, det här är helt möjligt.

Det var strax innan jul som en anställd på arkivet upptäckte att originaldomen och förundersökningen hade försvunnit. Personalen på arkivet uppger i polisanmälan att flera personer begärt att få titta på materialet en tid innan stölden upptäcktes.

Vad syftet med stölden kan vara vill inte Lena Berke spekulera i.

Inte heller i fortsättningen kommer tingsrätten att  kunna efterforska vem som har begärt ut en handling. Men man har nu åtminstone vidtagit vissa försiktighetsåtgärder.

– Jag vill egentligen inte tala om hur vi har ändrat våra rutiner, men vi har ändrat dem på det sättet att vi ska ha en bättre kontroll över vad vi lämnar ut och vad vi får tillbaka.

Har du några förhoppningar om att de här dokumenten ska komma tillbaka?

– Nej, egentligen har jag inte det. Vi håller på och återställa dem för de finns ju på andra ställen - hos Svea hovrätt och polisen.  Men de dokument vi blivit av med har jag ingen förhoppning om att få tillbaka, säger Lena Berke, lagman vid Stockholms tingsrätt.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se