Sopåkarna samlades i Högdalen.

Vild sopstrejk i Stockholm

Närmare 70 sopbilar i Stockholm har stått still under fredagen när uppemot 120 sophämtare har inlett en vild strejk för att få igenom krav på bibehållen lön och ett arbetstak - alltså en gräns för hur mycket var och en ska arbeta under en dag. Arbetsgivaren förutsätter att strejken avslutas snarast.

– I helgen kommer de att börja märka att vi inte finns till och på måndag-tisdag då kommer det att bli mycket sopor, säger Berra Rahmqvist, talesman för de strejkande sophämtare som samlades vid Högdalens sopstation på fredagen.

Enligt honom kommer strejken särskilt märkas i City, på Östermalm, Södermalm och i söderförort - men alla områden kommer att beröras.

– Det är inte det här vi vill, vi vill gå till jobbet som alla andra människor och ha en arbetsro, vi har ingen arbetsro, utan vi får slåss. De kanske avskedar oss allihop, då slipper vi problemet, då kan vi gå hem och söka nya jobb, så kan någon annan köra Stockholms sopor.

Från den 1 april ska renhållningsföretaget Liselott Lööf AB ta över sophämtningen i två distrikt i södra Stockholm och fortsätta i ett i centrala stan. Och det är där i Östermalmsdistriktet som det nu har uppstått en högljudd konflikt.

Enligt de strejkande sophämtarna kommer företaget att bryta mot kollektivavtalet om de förändringar som planeras genomförs. Det vill säga större distrikt, färre bilar och månadslön istället för ackord.

Det tillbakavisas bestämt av Hans-Göran Grännby, VD för Liselott Lööf. Förändringarna sker inom ramen för gällande avtal säger han. Han menar att det förvisso kan bli fråga om längre arbetstid och lägre lön, men å andra sidan mindre stress och bättre arbetsmiljö.

Han förutsätter att den vilda konflikten avslutas snarast - annars finns det många som skulle vilja de strejkandes jobb säger han.

– Vi kan inte vänta längre på att de nuvarande personerna som jobbar på områdena säger ja eller nej, utan vi har börjat intervjua och har mellan 500-600 personer sökande till de här jobben, säger Hans-Göran Grännby, VD för Liselott Lööf.

Från politiskt håll håller man sig bestämt utanför den här striden, men till en viss gräns. Ulla Hamilton, moderat miljöborgarråd i Stockholm tänker inte låta sopstriden gå ut över tredje man, alltså allmänheten.

– Vi utgår ju från att de avtal som staden har med entreprenörerna uppfylles, och gör de inte det så får vi se till att vidta åtgärder. Det kan ju handla om antingen vitesföreläggande eller i värsta fall får vi väl se till att fixa andra entreprenörer som i så fall får hämta soporna, säger Ulla Hamilton.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista