Södertälje

Omstridda byggplaner kan bli verklighet

Det ser nu ut som om de omstridda planerna på att bygga ytterligare cirka 100 lägenheter i närheten av Astrazenecas fabrik i Snäckviken i centrala Södertälje, kan bli verklighet.

Kommunen har länge velat bygga vidare i kvarteret – och lägenheterna får ett attraktivt läge – med utsikt över kanalen – men planerna på fler bostäder i det som heter Kvarteret Lampan har tidigare fått kritik för att det finns risk för en olycka med kemikalietransporter på Södertälje kanal, och för olyckor vid Astrazenecas anläggning alldeles i närheten.

Men nu är kommunen beredd att ge klartecken för bygget.

En fördjupad riskanalys har gjorts, och enligt den är sannolikheten för att någon allvarlig olycka skulle ske så liten att man kan bortse från konsekvenserna.

Astrazeneca kritiserar fortfarande byggplanerna, eftersom bostäderna kan komma att begränsa företagets verksamhet i framtiden.

Planerna på att bygga fler bostäder i kvarteret Lampan innebär sammanlagt tre bostadshus, bland annat ett tiovånings punkthus.

Kommunstyrelsen i Södertälje diskuterar frågan den 18 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista