STOCKHolm

Kritik mot ny förskoleplan i Stockholm

Snart tas beslutet om Stockholms nya förskoleplan. I stadsdelarna hörs flera kritiska röster från oppositionen mot planen. Många tycker att majoriteten sänker ambitionsnivån för förskolan. Framför allt för att ett tak för barngruppernas storlek inte finns med i planen.

En av dem som är kritiska är Rosa Lundmark, ordinarie ledamot för vänsterparti i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.

– Framför allt har jag synpunkter på att man inte har något tak för barngruppernas storlek. Det fanns i den tidigare planen och det finns inte med längre, och det är jag rädd för att det innebär att vi på sikt får större barngrupper.

Varför finns det inte med nu tror du?

– Jag har inte sett någon motivering, men det är klart att det finns stor efterfrågan på barnomsorg och man kan ju höra att det är problem på vissa håll att få tag i lokaler och så vidare. Så det är ju möjligt att man inser att man inte kommer klara att hålla barngruppernas storlek och därför inte vill binda upp sig med ett mål, säger Rosa Lundmark, ordinarie ledamot för vänsterparti i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.

Förskoleplanen ska gälla både för kommunala och enskilt drivna förskolor.  Oppositionen i flera stadsdelsnämnder tycker att barngruppernas storlek borde regleras i planen.

Tidigare har det stått att gränsen för små barn är max 14 barn i en grupp och för större barn 18 stycken. Målet i planen har också varit att minska barngrupperna med två barn per grupp med samma personalstyrka som innan.

Men Ann-Katrin Åslund, folkpartistisk ledamot i utbildningsnämnden och ansvarig för förskolefrågorna tycker inte att det är ett problem att det inte står i den nya planen.

– Det regleras ju i budgeten och det ligger ju fast, 14 för små barn och 18 för de större barnen.

Är du nöjd med barngruppernas storlek som det ser ut idag i Stockholms stad?

– Det ser ju lite olika, men på de flesta ställen håller vi 14 och 18 och då tycker jag att det är bra. Där vi inte gör det måste vi fortsätta utbyggnaden, säger folkpartisten Ann-Katrin Åslund, ansvarig för förskolefrågor och ledamot i utbildningsnämnden.

Beslut om förskoleplanen ska tas i kommunfullmäktige i mars.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista