Sophämtningen började igen på tisdagen.

Sopstrejken i Stockholm över

På tisdagmorgonen avbröts den vilda, olagliga strejk som pågått bland sophämtare i Stockholm sedan i fredags. Och arbetsgivarna säger sig nu vara beredda att förhandla med sophämtarna.

En av de som strejkat, Erik Axelsson, som arbetar för renhållningsföretaget Liselott Lööf AB, var glad att vara tillbaks på jobbet.

- Det känns skönt. Det är här vi hör hemma, vi vill jobba, vi vill arbeta, vi vill hålla snyggt i stan och det är vår arbetsuppgift, säger han.

- Vi har kommit dit så att vi känner oss nöjda. Enligt det man kan säga vi har blivit muntligt lovade, så är det det här med belastningstak kommer att komma i framtiden.

Belastningstaket, det vill säga hur mycket sophämtarna får jobba per dag och person, är en av de sakerna sophämtarna nu ska diskutera med arbetsgivarna. Ännu har de inte fått några skriftliga löften.

De sophämtare som Radio Stockholm pratat med säger att de ändå är nöjda med att arbetsgivaren nu vill förhandla. Arthur Kaupinen jobbar för Ragn Sell och säger att det inte var ett alternativ att fortsätta strejken tills de fått löften på papper.

- För vi har fått veta att om vi inte börjar jobba, då får vi inget skriftligt heller, men vi har fått muntligt.

Så sent som på måndagen verkade parterna stå långt ifrån varandra. Hans-Göran Grännby, vd på renhållningsföretaget Liselott Lööf, säger att det låsta läget plötsligt förändrades på tisdagmorgonen.

- Vi har ju varit väldigt tydliga med att vi förhandlar inte under en vild strejk. Kravet från vår sida för att komma vidare var att man avbröt strejken, vilket man nu har gjort, och då har vi i stället sagt att vi ska sätta oss så fort som möjligt med delar av den här arbetsgruppen med målsättningen att nå ett lokalt avtal.

Först i nästa vecka räknar Stockholms stad med att sophämtningen kommer att vara i kapp igen efter strejken. De containrar som placerats ut i staden för hushållssopor kommer att stå kvar tills vidare.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista