Plus i kassan hos flera kommuner

Botkyrka, Salem och Solna gick alla med plusresultat under förra året. Botkyrka kommun visar ett överskott på på hela 66 miljoner kronor.

Det är de flesta nämnder i Botkyrka som redovisar ett överskott. Ett undantag är vård- och omsorgsnämnden där kostnaderna för hemtjänst och personlig assistans ökat stort under 2008.

Ekonomichefen i Botkyrka, Rolf Gustafsson, säger till Radio Stockholm att nämnderna dock börjat förbereda sig på sämre tider under framöver.

Salems kommun gick preliminärt med ett överskott på drygt 16 miljoner kronor. De viktigaste orsakerna till överskottet uppges vara att flera byggprojekt i Salem har skjutits upp och att kommunen fått större intäkter än väntat för försäljning av mark.

Även Solna kommun visar ett överskott på nära 48 miljoner kronor i räkenskaperna för år 2008. Det är cirka 38 miljoner mer än vad kommunen räknat med i budgeten.

Enligt det moderata kommunalrådet Lars-Erik Salminen är inflyttningen till kommunen kraftig, och det har gett ökade skatteintäkter till Solna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista