SL-buss i Stockholm.

Arbetsgivare: Bussen är arbetsplatsen

Arbetsgivarna ställer sig kallsinniga till fackförbundet Kommunals krav på att SL:s bussförare borde få en fast arbetsplats, det vill säga att deras arbetsdag ska börja och sluta på samma plats.

Lars Askelöf, förhandlingschef på BuA, Bussarbetsgivarna menar att man inte kan räkna med det som busschaufför.

- Man ska komma ihåg att man är yrkesförare och är man yrkesförare så har man ju fordonet som sin arbetsplats, säger han.

Fackförbundet Kommunal samlade på tisdagen ett hundratal bussförare till en demonstration utanför landstingshuset i Stockholm. Förhoppningen var att landstingspolitikerna som är de som upphandlar busstrafiken ska se över hur anbuden ser ut.

Kommunal tycker att bussförarna ska kunna sluta sitt arbetspass där de började och om det krävs en längre resa för att komma tillbaka där man började, ska det räknas som arbetstid med lön. 

Det förekommer att busschaufförer måste åka i upp till en timme för att komma tillbaka till platsen där de började för att byta om eller hämta sin bil när arbetsdagen är slut.

Men även detta tycker Lars Askelöf är något som man får räkna med som bussförare:

- Var och en av oss, alla måste ju resa till och från arbetet på sin egen tid.

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) säger angående Kommunals krav att bussförarnas arbetsvilkor styrs av det kollektivavtal som facket och arbetsgivarna kommit överens om. Eventuella problem ska lösas inom detta avtal mellan dessa parter. Landstingets politiker ska inte delta i de förhandlingarna, enligt Christer G Wennerholm.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista