STOCKHOLM

Kraftiga hyreshöjningar på gruppboenden

Funktionshindrade som bor på gruppbostäder i Stockholm får månadshyran höjd med 20 procent. Orsaken är att Stockholms stad har beslutat att hyra ska betalas även för gemensamma utrymmen och inte bara för den privata delen av bostaden som tidigare.

Joakim Haraldsson bor på ett gruppboende i Hässelby och ska betala nästan 1300 kronor mer i månaden. Hans mamma Anne Salomonsson är upprörd.

- Är det dåliga tider, då är det de som åker dit. Det är gamla och barn som åker dit, och handikappade, när det blir dåliga tider, säger hon.

Joakim ska nu betala nästan 7000 i hyra i stället för som tidigare 5600, en höjning som har överklagats till hyresnämnden.

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning är den första stadsdel som inför de nya hyrorna men fler stadsdelar är på gång. Stockholms stad stödjer hyreshöjningen på en dom i regeringsrätten från 2005 där det fastslås att det inte finns något hinder mot att en kommun tar ut hyra även för gemensamma utrymmen i ett gruppboende.

Joakim har 11000 kronor efter skatt och hyreshöjningen får stora konsekvenser, säger Anne Salomonsson.

- Att han får svårare att göra sina aktivititeter. Jag får ju försöka hjälpa till och lägga in pengar om det behövs. Om han ska åka med till Malmö under helgen, för det är Malmö Open, en turnering för handikappade, där han spelar innebandy. Han vill ju åka på sådant som alla andra. Och gå på bio får han ju också dra ner på. Att försöka få honom då att förstå att han måste spara och dra ner. Det är jättesvårt.

Ansvarigt socialborgarråd, Ulf Kristersson (M), har inte gått att nå men han har tidigare hänvisat till domen från regeringsrätten. I ett pressmeddelande skriver han också att en del av höjningen kompenseras av ett höjt bostadsbidrag. Men vice ordförande i socialtjänstnämnden, Karin Rågsjö (V), tycker att det är skamligt att ge sig på de som redan har det tufft ekonomiskt.

- En 20-procentig höjning skulle ju inte vi som bor i hyresrätter aldrig acceptera, det skulle bli folkstorm. Och nu har man alltså gett sig på en ganska liten grupp, 800 personer, som redan har en väldigt svag ekonomi, säger hon.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".