STOCKHOLM

Pengar sparas på idrottsanläggningar

Kallare bassänger och lampor som släcks automatiskt när man kliver av fotbollsplanen. Det är några av de åtgärder som görs när Stockholms stad nu ska dra ner på kostnaderna för energi.

Nio miljoner kronor har idrottsförvaltningen fått i uppgift att spara dom närmaste åren på sina drygt 250 anläggningar. Inger Bovner, chef på idrottsförvaltningen, berättar hur det ska gå till.

- Man kan göra mycket genom att ställa in rätt kyl- och värmereglering samt ventilation i våra anläggningar. Vi måste även fundera på belysning för lampor behöver inte stå på dygnet runt.

- Måste man göra is i juli? Barn och ungdom kanske ska lära sig att sparka boll på sommaren och åka skridskor på vintern? Måste det vara 30 grader i alla simhallar? Den typen av frågor måste vi våga ställa oss därför att vi ser att klimat- och miljöfrågor är oerhört viktiga.

Men det är inte bara klimat- och miljöfrågor som ligger bakom energibesparingarna. Även notan för att köpa el har höjts kraftigt de senaste åren.

Målet för i år är att spara 2-3 miljoner kronor. Förvaltningen har också fått ett extraanslag på 20 miljoner för att utveckla mer långsiktiga åtgärder som exempelvis bergvärme.

Redan vid årsskiftet sänktes temperaturen med en till två grader ner till 27 grader i alla badbassänger, förutom de som ska vara extravarma av speciella skäl.

Robert Sköld är enhetschef på Åkeshovs bad- och idrottsanläggning i Bromma, och enligt honom har det inte gnällts särskilt mycket över det en grad kallare vattnet.

- Några reaktioner har vi fått. Framför allt i vattengympan kan det kännas av att det är nån grad kallare i vattnet. Men en del tycker att det är positivt. Motionssimmarna som håller bra tempo, upplever det positivt.

Men Britta Lindberg som kliver upp ur bassängen efter ett gympapass tycker det blivit mycket kallare när hon numera motionerar.

-Det går väl an när man kommit in i halva passet, då är man riktigt varm. Sedan på slutet när man strechar så blir man väldigt avkyld.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".