Bedragare spelar bort dina pengar

Ett helt nytt sätt för bedragare att länsa kontokort har avlöjats. Mobilkamera och pokersajter används i en ny form av i den här nya formen av skimning, som handlar om att man kopierar kontokortskoder för att kunna komma åt pengarna.

För att kunna handla på internet, behövs inte bara kortnumret utan också det så kallade CVV-numret på baksidan, en tresiffrig kod.

I den nya sorts kontokortsbedrägeri som nu avslöjats fotograferar bedragarna kortet med mobilkamera när kortinnehavaren lämnar ifrån sig det i till exempel en butik. De fotograferar båda sidorna, och får alltså både kortnummer och CVV-nummer. Sedan tar nästa steg i bedrägeriet vid berättar Kaj Hahne på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

- Han skickar ett mms till en medgärningsman, som klickar upp sig på någon pokersajt. Och sen laddar man ner pengar från det här kontot direkt. Pokersajten accepterar detta, och så håller man på tills man har tömt kontot.

Men det slutar inte där utan man har en kumpan till.

- Därför att man kan inte föra tillbaka pengarna direkt. Då hamnar de ju på det kapade kontot. Utan i stället sitter man och fulspelar, man låtsas spela mot en annan person. Men egentligen så håller man kontakt, man förlorar medvetet.

Men det gäller för bedragarna att vara försiktiga, för pokersajterna övervakar spelen och abryter om det är tydligt att någon förlorar medvetet. Enligt Kaj Hahne på Stockholmspolisens bedrägerirotel blir det allt vanliga med den här sortens bedrägerier.

- Det är ett problem som ökar, kan man säga. Hur vanligt det är, det vet vi inte. Men att det ökar och är mycket, det vet vi.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".