Utredningens ordförande Eva Swartz Grimaldi tackas av kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Scanpix.

Mer lokalt inflytande för kultur föreslås

Kulturutredningen föreslår att de lokala politikerna ska få mer att säga till om när det gäller hur pengar till kulturen ska fördelas. Men Stockholmsregionen är speciell, konstaterar utredarna.

En av huvudpunkterna i kulturutredningen är att ge de regionala politikerna större inflytande. Det ska genom något som utredarna kallar portföljmodellen. Den innebär att staten kommer överens med landsting eller motsvarande och därefter ger regionerna en kulturpeng, som politikerna får fördela.

Men eftersom det finns så många kulturinstitutioner i just Stockholms stad blir situationen annorlunda här. Dels är flera institutioner, till exempel en del museer statliga, dels är kulturen i Stockholm tillgänglig även för invånare i många andra kommuner utan att de bidrar med skattepengar till den, konstaterar utredarna.

Det har också funnits en viss uppdelning i länet, där Stockholms landsting tagit ansvaret för vissa kulturinstitutioner, och Stockholms stad för andra.

Därför vill kulturutredningen helt enkelt se en annan lösning där staten gör en särskild överenskommelse direkt med Stockholms stad, vid sidan av överenskommelsen med landstinget.

Kulturborgarrådet i Stockholm, folkpartiets Madeleine Sjöstedt välkomnar förslaget om en särlösning för staden. Både hon och kulturlandstingsrådet Birgitta Rydberg tycker också att det är positivt att regionerna får ta ett större ansvar för hur de statliga pengarna fördelas.

Kulturutredningen föreslår också att det ska bli färre myndigheter inom kulturområdet, bland annat ska Statens kulturråd få en starkare roll.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".