Politiker kräver mer resurser till polis

Stockholmspolisen måste få mer resurser för att klara bevakningen under Sveriges ordförandeskap i EU. Det säger Kristina Alvendal (M), ordförande i polisstyrelsen.

Sveriges ordförandeskap i EU börjar den 1 juli och kommer att ta en stor del av Stockholmspolisens resurser i anspråk.

-Vi behöver få extraresurser för att klara av den här väldigt omfattande händelsen, i form av möten och olika tillställningar som kommer att äga rum under året, säger Kristina Alvendal.

Varifrån kommer de extra pengarna i så fall?

- Ja, det är ju regeringen som får fatta beslut om extraanslag.

Under det halvår som Sverige är ordförandeland i EU hålls ett hundratal möten här i länet som kräver polisbevakning. Det är möten som samlar både regeringschefer och andra höjdare som ska skyddas.

Det gör att polisledningen och facket flaggar för att en del uppgifter inte blir utförda. Christian Agdur är chef för den operativa avdelningen:

- Ja, det är klart att när det blir som mest intensivt, när vi har de stora mötena, då kommer huvuddelen av resurserna att gå åt till det, men vi har ju alltid nog med resurser för att klara av vardagen, säger han.

Den här situationen gör att Kristina Alvendal menar att Stockholmpolisen både ska låna in personal när det behövs och få mer pengar för sköta sina uppgifter.

- Stockholmarna ska ju känna sig trygga fortsättningsvis också, och att vi har en hög kvalitet på den verksamhet vi bedriver.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".