Kritik mot Avesinas hörselvård

Sedan vårdbolaget Avesina tog över hörselvården i Stockholms län i början av förra året har anmälningarna mot hörselvården ökat kraftigt. Det handlar bland annat om långa väntetider och onödiga undersökningar.

Åsa Rundqvist är chef på patientnämnden och berättar att en man som tappat bort sin hörapparat fick besked om att han skulle få prova ut en ny tre månader senare och samtidigt göra ett nytt prov, trots att det tidigare bara var fem månader gammalt.

- Man kan ju tycka att det är lite slös med resurser att man hela tiden ska behöva göra om ett hörseltest, säger hon.

Avesina AB fick nyligen kritik av Socialstyrelsen för hur de hanterar vården vid flyktingmedicinskt center, där de bland annat förväxlat hiv-tester. Nu kommer ny kritik mot företaget, den här gången mot hörselvården.

Året innan Avesina tog över hörselvården i länet kom det bara in tre klagomål som gällde hörselvård till patientnämnden. Förra året steg antalet till 60.

Åsa Rundqvist säger att hon inte varit med om något liknande tidigare. Mest allvarligt är att Avesina inte lever upp till vårdgarantin som innebär att väntetiden högst får vara tre månader, säger hon.

- Vi har ju exempel på upp till tolv månader och det är naturligtvis helt oacceptabelt.

Också på hälso- och sjukvårdsförvaltningen anser man att Avesina tar emot för få patienter. Men Monica Holmberg Östrand, som är verkamhetschef på Avesina specialistvård, påpekar att det var köer till hörselvården redan innan Avesina tog över driften. I år så har Avesina satsat på att anställa mer personal, säger hon.

- De är redan anställda, säger hon.

Ändå är det fjorton klagomål bara hittills i år, det verkar ju inte då som det blir någon förbättring?

- Det får vi utvärdera längs med resans gång här, för det är det vi tar till oss och vi ser allvarligt på det. Vi har en intern strategi för att möta detta och varför man har synpunkter och klagomål mot oss.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har nu begärt in en handlingsplan från Avesina.

Anna-Klara Bankel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".