Ekerö

Flicka smittad av TBC - skolbarn testas

En flicka på Skå skola i Ekerö kommun har insjuknat i lungsjukdomen tuberkulos (TBC) och vårdas på sjukhus.

– Det är en elev i år fem i Skå skola som är konstaterat sjuk i lungsjukdomen TBC och hon vårdas nu på sjukhus, säger Johan Elver, pressekreterare i Ekerö kommun.

Hur är det med henne?

– Jag vet ingenting mer än att hon vårdas på sjukhus för närvarande, det är all den information vi har fått från smittskyddsläkaren. Men vi hoppas givetvis att hon mår bättre.

Tuberkolos, eller lungsot som sjukdomen också kallas, är en bakteriesjukdom som framför allt påverkar lungorna. Symptomen är långvarig hosta, ibland med blodiga upphostningar, och feber.

På Skå skola går mellan 120 och 130 barn, och i nästa vecka ska elever som varit i nära kontakt med flickan undersökas av läkare eftersom bakterien som orsakar tuberkolos kan ligga vilande i lungorna länge innan sjukdomen bryter ut.

På fredag kväll har skolledningen kallat till informationsmöte. Smittskyddsläkaren Ingela Berggren säger till Radio Stockholm att det är svårt att bedöma riskerna för om fler barn kan ha smittats.

– För att säkerställa om det finns en risk kommer smittskyddsläkarna att göra en bedömning vilka som ska genomgå prover under komma vecka här nu, säger Johan Elver.

– Om någon skulle nu vara smittad, så är det i ett sådant skede av sjukdomen att man kan sätta in en åtgärd.

Under det första halvåret förra året upptäcktes 103 fall av aktiv tuberkulos i Stockholms län, jämfört med 79 motsvarande period 2007. Ökningen gäller framförallt utlandsfödda män som sannolikt var smittade redan när de kom till Sverige. Men hur flickan på Skå skola smittats är ännu inte känt.

För ungefär ett år sedan upptäcktes smittan hos en anställd på Tallkrokens förskola i Enskede i södra Stockholm, och 50 små barn fick undersökas. Ingen visade sig då bära på smittan.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".